Головна » 2017 » Жовтень » 12 » рішення сесії сільської ради
16:15
рішення сесії сільської ради

У К Р А Ї Н А СТАРОВАРВАРІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА ОЛЕКСАНДРІВСЬКОГО РАЙОНУ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

_12.10.2017________

с.Староварварівка

N __7/23-126 ___

 

Про затвердження Порядку запобігання

та врегулювання конфлікту інтересів в

Староварварівській сільській раді

 

 

Відповідно до Розділу V Закону України «Про запобігання корупції», керуючись частиною 1 статтею 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільська рада

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в Староварварівській сільській раді та її виконавчому комітеті.(Додається).

2. Секретарю сільської ради, забезпечити ознайомлення із даним рішенням членів виконавчого комітету та посадових осіб сільської ради.

3. Дане рішення оприлюднити на офіційному сайті Староварварівської сільської ради.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань планування, бюджету, фінансів, соціально- економічного розвитку села

 

 

 

 

Сільський голова М.М.Кадигроб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

до рішення сесії сільської ради

№7/23-126 від 12.10.2017 року

П О Л О Ж Е Н Н Я

про порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

в діяльності депутатів Староварварівської сільської ради

 

І. Загальні положення

1. Порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в Староварварівській сільській раді (далі – Порядок) розроблений на підставі відповідних положень законів України „Про запобігання корупції“, „Про місцеве самоврядування в Україні“ з метою визначення депутатами сільської ради шляхів врегулювання конфлікту інтересів під час здійснення ними представницьких повноважень та обов’язків.

2. В даному Порядку терміни „потенційний конфлікт інтересів“, „реальний конфлікт інтересів“, „приватний інтерес“ вживаються у значенні, наведеному в Законі України „Про запобігання корупції“.

Потенційний конфлікт інтересів – наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Реальний конфлікт інтересів – суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Приватний інтерес – будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв’язку з членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях.

3. Даний Порядок поширюється на голову, секретаря, депутатів Староварварівської сільської ради.

4. Цей Порядок слід використовувати усім суб'єктам відповідальності у разі загрози виникнення реального або потенційного конфлікту інтересів під час їхньої участі у розгляді, підготовці та прийнятті рішень Староварварівською сільською радою.

5. Цей Порядок не стосується випадків, коли суб'єкт відповідальності постановляє акти самостійно та/або вчиняє дії одноособово, а також випадків, коли депутат здійснює повноваження, не пов'язані із розглядом, підготовкою або прийняттям рішень Золотопрудською сільською радою.

6. Контроль за дотриманням головою, секретарем та депутатами Староварварівської сільської ради вимог цього Положення здійснюється постійною комісією сільської ради з питань планування, бюджету, фінансів, соціально-економічного розвитку села

.

II. Загальні правила запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

1. Згідно з ч. 1 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції» суб'єкти відповідальності, зокрема голова, секретар та депутати Староварварівської сільської ради зобов'язані:

- вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів;

- повідомляти постійну Комісію про наявність у неї конфлікту інтересів — до початку розгляду питання, що викликає конфлікт інтересів по суті;

- не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів;

- вжити заходів щодо врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів.

 

III. Порядок повідомлення про виникнення потенційного чи

реального конфлікту інтересів

1. У разі виникнення у сільського голови, секретаря, депутата сільської ради реального чи потенційного конфлікту інтересів під час розгляду, підготовки та прийняття рішення відповідною радою, він не має права брати участь у обговоренні та прийнятті такого рішення.

2. У разі виникнення потенційного чи реального конфлікту інтересів у сільського голови, повідомлення про це, до розгляду питання, що може спричинити конфлікт інтересів, адресується ним Комісії. Повідомлення сільського голови про виникнення у нього реального чи потенційного конфлікту інтересів оголошується сільським головою або головою Комісії на пленарному засіданні сільської ради, на якому розглядається питання, з яким пов’язаний конфлікт інтересів. На час розгляду питання, з яким пов’язаний конфлікт інтересів сільського голови, ведення пленарного засідання доручається секретарю сільської ради, а у разі його відсутності за рішенням сільської ради, прийнятим однією третиною депутатів від загального складу сільської ради, іншому депутату сільської ради.

3. Депутат сільської ради, якому стало відомо про виникнення у нього потенційного чи реального конфлікту інтересів, до початку розгляду питання, пов’язаного з конфліктом інтересів, повідомляє про це .

У повідомленні (заяві) про конфлікт інтересів депутат сільської ради пояснює усі обставини справи, що, на його думку, спричиняють цей конфлікт. Рекомендовано використовувати заяву згідно з додатком. Водночас, членам Комісії забороняється відмовляти особі у прийнятті заяви, зробленої за іншою фор­мою.

Письмова заява про конфлікт інтересів долучається до протоколу сесії.

4. Якщо така заява надійшла до початку пленарного засідання сільської ради, Комісія має розглянути її, визначи­ти особу, яка доповідатиме про зазначену ситуацію на засіданні сільської ради, а також підготувати висновок щодо подальшої участі суб'єкта відповідальності у розгляді, підготовці та прийнятті відповідного рішення Староварварівської сільської ради. Суб'єкт відповідальності, який звернувся до Комісії із відповідною інформацією, має одержати роз'яснення з приводу своєї подальшої поведінки до початку пленарного засідання.

У випадку, коли про наявність конфлікту інтересів суб'єкту відповідальності стало відомо під час пленарного засідання і йому потрібна консультація щодо проголошення цієї інформації та можливості подальшої участі у голосуванні, така особа має право звернутися до головуючого на засіданні для проголошення перерви. Під час перерви члени Комісії розглядають ситуацію та за наслідками її розгляду дають публічні рекомендації щодо можливої участі особи у вирішенні питання, що спричиняє конфлікт інтересів. Ці рекомендації приймаються депутатами до відома та заносяться до протоколу пленарного засідання ради.

5. Комісія після оголошення про скликання сесії сільської ради:

- вивчає проект порядку денного пленарного засідання на виявлення можливого конфлікту інтересів у депутатів сільської ради з певних питань;

- надає депутатам сільської ради консультації та роз’яснення щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів;

- рекомендує депутатам сільської ради невідкладно подати на ім’я Комісії письмову заяву про виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів або публічно оголосити про це під час засідання ради, на якому розглядається відповідне питання. Зразок заяви наведений у додатку до Порядку .

6. Голова Комісії або інша визначена Комісією особа мають забезпечити можливість проголошення членом комісії або суб'єк­том відповідальності, заява якого була отримана до початку пленарного засідання сільської ради, інформації про наяв­ність конфлікту інтересів безпосередньо на пленарному засіданні ради до моменту розгляду по суті питання, щодо якого виникає конфлікт інтересів.

7. Депутат сільської ради, у якого виник потенційний чи реальний конфлікт інтересів не може прямо чи опосередковано спонукати у будь-який спосіб інших депутатів сільської ради до прийняття рішень з питань, з яким пов’язаний його конфлікт інтересів.

8. Про виникнення потенційного чи реального конфлікту інтересів у депутата сільської ради може заявити будь-який інший депутат сільської ради, якому це відомо.

9. Перед розглядом питання, що може спричинити виникнення конфлікту інтересів на засіданні Комісії, голова Комісії доводить до відома присутніх про повідомлення депутата сільської ради щодо виникнення потенційного чи реального конфлікту інтересів.

10. Перед розглядом питання, що може спричинити виникнення конфлікту інтересів на засіданні сільської ради, головуючий доводить до відома присутніх про повідомлення депутата сільської ради щодо виникнення потенційного чи реального конфлікту інтересів.

Факт повідомлення про конфлікт інтересів записується до протоколу засідання сільської ради.

11. При розгляді питання, з яким пов’язаний конфлікт інтересів депутата сільської ради, на засіданнях постійних комісій сільської ради та пленарному засіданні сільської ради, депутат утримується від участі у обговоренні питання, що може спричинити конфлікт інтересів, та не бере участі в голосуванні при розгляді проекту рішення ради з зазначеного питання.

Якщо конфлікт інтересів стосується частини рішення, то за прийняття такої частини рішення голосування може проводитись окремо з урахуванням вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

12. Під час оголошення результатів голосування голова лічильної комісії на пленарному засіданні ради повідомляє про, те що сільський голова, секретар, депутат сільської ради, у якого виник конфлікт інтересів, участі в голосуванні не брав. Зазначений факт відображається у протоколі відповідного засідання ради.

13. Якщо усунення депутата від голосування призведе до неправомочності пленарного засідання ради, головуючий на сесії пропонує відкласти розгляд питання або допустити депутата до участі в голосуванні під зовнішнім контролем. Рішення про відкладення розгляду питання або про допущення депутата до голосування під зовнішнім контролем приймається однією третиною депутатів від загального складу ради. Депутат, який заявив про конфлікт інтересів, участі в голосуванні з зазначених питань не бере.

Категорія: Документи | Переглядів: 204 | Додав: strada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar